Internet, vroedvrouw van ontluikende democratie?

FC3AA865-5AE4-49C6-9A4D-6C840CBE40A2_w640_r1_s_cx0_cy7_cw0

Volgens veel mensen en onderzoekers gaan internet en democratie hand in hand. Technologie haalt de macht weg uit het hiërarchische centrum en geeft die macht aan het individu. Er wordt zelfs gesproken van een onbegrensd sneeuwbaleffect van informatie. Ook wordt er naar internet verwezen als de ‘Fifth Estate’, dat in staat is de gevestigde machten te bekampen en de democratie meer pluralistisch te maken. Vaak wordt in deze context ook verwezen naar de Arabische lente. In één van mijn vorige blog posts heb ik reeds het Twitter gebruik aangehaald tijdens deze periode. Ik kwam tot de conclusie dat Twitter inderdaad een sociaal medium is dat vrijheid en hoop in tijden van crisis centraal kan zetten.

“Web 2.0,” as a kind of recipe for the advancement of democracy and human rights, the furthering of dialogue among social groups, and, ultimately, for the achievement of peace at the global level.”
– Köcher
President van de International Progress Organization 

Dus, geen internet, geen vrijheid?

Laten we even kijken naar een land dat de laatste jaren in de media is verschenen wegens recente democratische hervormingen. In 2010 hield Myanmar voor het eerst in twintig jaar verkiezingen. Na een militaire dictatuur van ongeveer vijftig jaar, werd de eerste stap richting een volksregering gezet. Met argusogen keek de wereld toe. Myanmar was tot dan zo goed als afgesloten van de buitenwereld door militaire- en overheidscensuur. Strenge internetcensuur maakte het namelijk onmogelijk om anoniem actief te zijn op het internet. Een Cyber Warfare Division werd opgericht om online kritiek te bespeuren. Ook journalisten en bloggers mochten niet zomaar schrijven wat ze wilden, talrijke journalisten werden dan ook jarenlang gevangen gehouden. Het is daarom interessant om een kort overzicht te geven van de evolutie en veranderingen die Myanmar in haar democratisch proces de laatste jaren heeft doorgegaan en hoe de komst van internet hierin past.

In 2007 ontstond er een grootschalig protest in Myanmar. Deze opstand wordt ook wel de saffraan revolutie genoemd, door het grote aantal boeddhisten die meededen aan deze opstand. Door het gebruik van satelliet telefoons en internet waren lokale bewoners in staat om nieuws, foto’s en filmpjes uit te sturen naar internationale nieuwsmedia. Deze nieuwsmedia zond de ingezonden informatie dan ook uit en zo was heel de wereld indirect in contact met wat er gebeurde in Myanmar. Als men dit vergelijkt met de opstand in 1988, waaraan amper internationale aandacht werd besteed, vond dit mede zijn oorzaak in de omstandigheid dat de internationale nieuwsmedia eenvoudigweg weinig of geen materiaal hadden om uit te zenden. In dit opzicht is bij de gebeurtenissen in 2007 internet een sterk hulpmiddel van de Myanmarese bevolking gebleken. Haar stem werd geamplificeerd en wereldwijd uitgezonden.

Burma-Protest_7

Uit een onderzoek uitgevoerd in 2010 bleek ook dat bloggen het snelst groeiende internetmedium is in Myanmar. Maar liefst een verhoging van 25 procent van blogs ten opzichte van 2009 werd vastgesteld. Het merendeel van de blogs werd geschreven door mensen tussen de 21 en 30 jaar oud. Hoewel de platformen, zoals WordPress en Blogspot verboden waren, gebruikten bloggers proxy servers om deze censuur te ontlopen. Een sterke aanwijzing dat technologie een belangrijk hulpmiddel is in de strijd tegen censuur.

De komst van President Thein Sein in 2011 heeft zeker en vast enkele belangrijke veranderingen teweeg gebracht. Perscensuur verdwijnt stilaan en een belofte voor de uiteindelijke stopzetting van alle perscensuur werd gemaakt, hiermee bedoelende dat internet een vrij gegeven zou worden, alleen pornografie sites en terrorisme sites worden hier niet onder verstaan. Daarnaast werd in 2013, na jarenlange afwezigheid van mobiele telefoons bij de lokale bevolking, beslist de toegang tot mobiele telefoons voor de lokale bevolking gemakkelijker te maken. In 2011 had slechts 3 procent van de lokale bevolking een mobiele telefoon, niet in het minst omdat het kopen van een SIM kaart al snel 2040 euro kostte. Onbetaalbaar dus voor het grotendeel van de Myanmese bevolking en een vorm van onrechtstreekse censuur. De prijs van een SIM kaart werd verlaagd tot ongeveer 200 euro, nog steeds onbetaalbaar voor de gemiddelde Myanmees. Maar het percentage van inwoners die een mobiele telefoon hebben steeg wel naar 12 procent. Het doel van de overheid is dat tegen 2016, 74 procent van het land toegang heeft tot mobiele telefonie. De internationale niet-gouvernementele organisatie FHI360 stelde dat tegen 2018 elk huishouden een mobiele telefoon zal bezitten en de bevolking ook digitale en literaire geletterdheid zal hebben aangeleerd om zo het internet te kunnen gebruiken. Dit zal zonder twijfel een grote impact hebben op de vrijheid van de bevolking. Ook nu al zijn er voorbeelden over hoe internet het dagdagelijkse leven van mensen veranderen. Zo bestaan er apps die boeren verwittigen over mogelijke ziektes en plagen die hun vee kunnen aantasten. Er is ook reeds een beperkt platform waar mensen geld kunnen zenden naar hun familieleden die ver weg wonen.

img_572-cropped

Deze nieuwe (media) medaille kent echter ook een keerzijde, die aantoont dat een bevolking die geen ervaring heeft om met sociale media om te gaan, dit met de nodige omzichtigheid moet doen. Er wordt immers vastgesteld dat er vaak roddels worden verspreid via sociale media. De (onjuiste) mededeling dat een vrouw was verkracht door twee mannen van een andere religie gaf zo aanleiding tot grote opstanden.

 Internet heeft zonder twijfel een zekere democratische macht. Ik benadruk hierbij het adjectief ‘zekere’ .Waarom anders zouden zo veel landen moeite doen om internetcensuur op te leggen? Net omdat overheden weten dat internet de plaats is waar mensen kritiek en ideeën kunnen uiten, niet in overeenstemming met de gevestigde waarden. Internet heeft dus zeker macht. Maar macht kan ook een negatieve connotatie krijgen. Ongebreidelde toegang tot het internet kan aanleiding geven tot chaos en chaos kan de democratie op onbeheersbare wijze ernstig beschadigen. Roddels die verspreid worden met opstanden tot gevolg, zijn hiervan een duidelijk exponent. Men moet in rekening houden dat Myanmar één van de eerste landen zal zijn dat de evolutie van een gewone mobiele telefoon naar een Smartphone heeft overgeslagen. Internettoegang zal alleen maar meer en meer beschikbaar worden voor de Myanmese bevolking. Er is een onmiskenbaar risico dat de snelheid waarmee deze evolutie gepaard gaat een omgekeerd democratisch gevolg zou veroorzaken, omdat niet iedereen vertrouwd is met de (negatieve) macht van het internet. Ik kan alleen maar hopen dat Myanmar de weg naar vrijheid – gestuurd door de positieve macht van het internet – de komende jaren beter zal leren kennen en deze evolutie gepaard zal gaan met de gepaste digitale letterkundigheid die hierbij vereist is.


Bronnen

Krebs, V. (2001, April 20). The Impact of the Internet on Myanmar. Opgeroepen op December 6, 2014, van First Monday : http://firstmonday.org/ojs/index.php/fm/rt/printerFriendly/1800/1680

Selth, A. (2008). Burma’s ‘saffron revolution’ and the limits of international influence. Australian Journal of International Affairs , 3 (62), 281-297.

Smith, M. (2002). Burma (Myanmar): The Time for Change. London: Minority Rights Group International.

Mason, P. (2012). Why it’s kicking off everywhere: The new global revolutions. London: Verso.

 http://www.businessweek.com/articles/2014-09-29/myanmar-opens-its-mobile-phone-market-cuing-carrier-frenzy

http://oneworld.org/2014/10/19/myanmar-racing-toward-democracy-smartphones-in-hand/

Afbeeldingen

http://burmaaktion.blogsport.eu/fotogalerie/proteste-in-burma-2007/

http://oneworld.org/2014/10/19/myanmar-racing-toward-democracy-smartphones-in-hand/

http://www.voanews.com/content/burmese-journalists-demand-release-of-colleague/1824984.html

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s